Οι αθλητές του συλλόγου μας άνω των 11 ετών είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρόγραμμα αξιολόγησης και ανάπτυξης φυσικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων και πρόληψης τραυματισμών.

Θέτοντας ως βασικό στόχο την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων αθλητών μας, επιλέξαμε την συνεργασία μας με την επιστημονική ομάδα του κλινικού εργοφυσιολόγου Δρ. Γιώργου Βαβέτση και την εφαρμογή των προγραμμάτων μεγιστοποίησης της ανάπτυξης/απόδοσης και πρόληψης τραυματισμών. Η βάση του προπονητικού σχεδιασμού στηρίζεται στην αξιολόγηση της θέσης, της στάσης και της κίνησης του σώματος γνωστή ως ορθοσωμική αξιολόγηση, καθώς και στον υπολογισμό του μέγιστου ρυθμού βιολογικής ωρίμανσης (peak height velocity- PHV) και της πρόβλεψης μέγιστου ύψους.

Η επιστημονική ομάδα του Δρ. Γιώργου Βαβέτση σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Πειραιά δημιούργησε πρότυπο πρόγραμμα αλγοριθμικής ανάλυσης για την εξέταση 44 σημείων και συνδρόμων για το σχεδιασμό εξατομικευμένου συνταγολογίου άσκησης. Τα απαραίτητα για την ανάλυση δεδομένα λαμβάνονται με λήψη και καταγραφή φωτογραφιών και βίντεο της στάσης και της κίνησης των νέων αθλητών που διαρκεί 3 έως 5 λεπτά.

Στα εν λόγω προγράμματα στηρίζεται η προπόνηση επαγγελματιών αθλητών, καθώς και ο σχεδιασμός των ολοκληρωτικών ομαδικών προπονητικών προγραμμάτων επαγγελματικών συλλόγων του κορυφαίου επιπέδου. Τόσο ο αστικός τρόπος ζωής (μειωμένης δραστηριότητας, λανθασμένη στάση σώματος λόγω εργασίας, σπουδών, χρήσης συσκευών, τρόπου μετακίνησης κλπ) όσο και οι αρνητικές προσαρμογές που προκάλεσε η πανδημική κρίση καθιστούν αναγκαία την επιστημονικά σχεδιασμένη υποστήριξη τόσο των νεαρών όσο και των ενήλικων αθλητών.

Για τη συμμετοχή των αθλητών της Ακαδημίας μας στα προγράμματα αξιολόγησης και ανάπτυξης φυσικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων και πρόληψης τραυματισμών, οργανώθηκε από τη διεύθυνση του συλλόγου μας εντός του Κλειστού Γυμναστηρίου Νέας Πεντέλης στις αρχές Οκτωβρίου.